Ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Βιομηχανική κατασκοπεία: Η μεγάλη οικονομική πληγή των επιχειρήσεων




Βαρύ είναι το οικονομικό κόστος της βιομηχανικής κατασκοπείας για τις επιχειρήσεις, καθώς πολύτιμα μυστικά τα υποκλέπτουν οι αντίπαλοι αναπαράγοντας την τεχνολογία. Μάλιστα, για πολλές εταιρείες αυτό μπορεί να σημαίνει και ζημία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ενδεχομένως να έχουν επενδύσει πολλά χρόνια σε ένα προϊόν.
Η κατασκοπεία είναι η πλέον διαδεδομένη πρακτική των κυβερνήσεων για την απόκτηση μυστικών ενός άλλου κράτους και εφαρμόζεται από την προϊστορία του ανθρώπου. Οι αποκαλύψεις δικτύων κατασκόπων και στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό φαινόμενο, ενώ πρόσφατα η Wikileaks έχει δημοσιεύσει μία σειρά απορρήτων εγγράφων που προκαλούν αμηχανία στις κυβερνήσεις.
Όμως δεν είναι μόνο τα κράτη που πέφτουν θύματα κατασκοπείας, αλλά και πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η βιομηχανική κατασκοπεία είναι πιο δραστήρια από ποτέ.
Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι όταν υπάρχει κάτι με αξία, τότε κάποιος άλλος θέλει να μάθει περισσότερα γι' αυτό και βρίσκει έναν τρόπο να πάει να το πάρει. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο οξύ. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της βιομηχανικής κατασκοπείας.
Ζημιογόνες διαρροές
Όπου υπάρχει διαρροή πληροφοριών ή όπου έχει γίνει κλοπή πληροφοριών, πολύ σπάνια φτάνει στο φως της δημοσιότητας καθώς πρέπει να παραμείνει κρυφό.
Πρωταθλητές στη βιομηχανική κατασκοπεία είναι η Κίνα και η Ρωσία, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Οι πληροφορίες είναι στόχος υποκλοπής σε πολλούς τομείς, κυρίως στην υψηλή τεχνολογία, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στις φαρμακευτικές.
Υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών
Μερικές φορές είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει μέσα στην επιχείρηση, για παράδειγμα βάζοντας «κοριούς» σε σημαντικά συμβούλια στρατηγικής, σε διοικητικά συμβούλια, κτλ. προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι μη συγχώνευση ή συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως είναι και το σημείο, όπου ξεπερνάει την ηθική γραμμή.
Οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να προστατευθούν ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε προγράμματα firewall, προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανή επίθεση χάκερ στα λογισμικά τους συστήματα. Την ίδια στιγμή όμως ξοδεύουν ελάχιστα για να προστατεύσουν τις τηλεφωνικές τους γραμμές από πιθανές υποκλοπές.
Συσκευές παρακολούθησης
Οι νέες τεχνολογίες έρχονται επίσης να βοηθήσουν το έργο των ανταγωνιστών, κάνοντας την κατασκοπεία πιο εύκολη και ακόμη πιο φθηνή. Ακόμη και από ένα απλό κατάστημα ηλεκτρονικών μπορεί να βρει ο επίδοξος κατάσκοπος τον εξοπλισμό που χρειάζεται να «παρακολουθήσει» μία εταιρεία και να υποκλέψει πληροφορίες.
Ο πιο απλός τρόπος τηλεφωνικής υποκλοπής γίνεται με μία κάρτα SIM ή μέσω συχνοτήτων GSM. Ο «δράστης» μπορεί να πραγματοποιήσει μία κλήση σε ένα τηλέφωνο που βρίσκεται στην αίθουσα συνεδρίασης και να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Λειτουργεί σαν να είχε ξεχάσει να κλείσει το τηλέφωνο. Η συσκευή παρακολουθήσεις λειτουργεί μονόδρομα
Παρόμοια είναι και η τεχνολογία για την οπτική παρακολούθηση σε ψηφιακή ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν κάθε είδους κατασκοπευτική συσκευή, που μπορεί να κρύψει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ



Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα που προέκυψε λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε την έκκλησή του προς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να επιστρέψει στη Βουλή ώστε να εξετασθούν όλα τα ζητήματα που θέτει καθώς και η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, πλήττει την εικόνα της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε τα επεισόδια στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και ότι επεξεργάζεται «σκοτεινά σενάρια» για τη χώρα.
Ο κ. Γκρούεφσκι διέκρινε, όπως είπε, ότι εντός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) υπάρχουν δύο τάσεις: αυτή που διαφωνεί με τις πρακτικές του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αλλά δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο και αυτή που τον ακολουθεί πιστά.
Από την πλευρά του, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Στρούμιτσα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιστρέψει το κόμμα του στη Βουλή.
«Μας πέταξαν έξω από τη Βουλή και τώρα ζητούν να επιστρέψουμε. Να επιστρέψουμε, να κάνουμε τι; Για να μας ξαναπετάξουν σηκωτούς; Όχι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ας το καταλάβουν μια για πάντα: στη Βουλή δεν επιστρέφουμε» ανέφερε ο κ.Τσερβένκοφσκι, απευθυνόμενος σε πάνω από 10.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη διαδήλωση, στη Στρούμιτσα, η οποία θεωρείται ως ένα από τα «προπύργια» του SDSM.
Ταυτόχρονα, ο κ.Τσερβένκοφσκι επανέλαβε το βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ως τη μοναδική, όπως είπε, λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά, όπως είπε, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σήμερα το βράδυ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα πραγματοποιήσει διαδήλωση στην πόλη Στιπ, ενώ την Παρασκευή στην Οχρίδα.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό το SDSM αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Νέος κύκλος ελέγχων στην ελληνική οικονομία

Σε νέο κύκλο ελέγχων εισέρχεται η ελληνική οικονομία, για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων. Συνεδριάζει σήμερα το ΔΝΤ για την έγκριση της εκταμίευσης της συνεισφοράς του Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Αρχής γενομένης από σήμερα, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, και με δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ελέγχων, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη εκταμίευση των υπολειπόμενων μηνιαίων δόσεων.
Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της συνεισφοράς τού Ταμείου (συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ) στις υπόλοιπες δόσεις. Στη συνέχεια, αναμένεται η έκθεση του Ταμείου για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έχει ήδη προσδιορίσει σε 4 δισ. ευρώ και πρέπει να διευκρινιστούν έως το τέλος Μαρτίου). Μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον), και πιθανόν να κληθεί να απαντήσει εάν το Ταμείο θα συνεχίσει να δανειοδοτεί τη χώρα μας από το 2015 και μετά.
Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, για την έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, μετά και από τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, ότι υλοποιούνται τα έως σήμερα προαπαιτούμενα.
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα ελέγξουν, επίσης, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια), οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, το κύριο προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) απαιτούνται επιπλέον, ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα προβούν σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάρτιο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος αναμένεται να εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί εάν η τρόικα θα κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό με έσοδα από τη φοροδιαφυγή ή θα απαιτηθούν νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα «αγγίξουν» πάλι τους μισθούς και τις συντάξεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΔΟΕ: Συνεχίζει τους ελέγχους επί προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Δεν θέλει δημοσιοποίηση ονομάτων, ο επικεφαλής Σ. Στασινόπουλος.

Τη συνέχιση των ελέγχων επί προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσε σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Στέλιος Στασινόπουλος.
Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των ελεγχομένων, τόσο ως ζήτημα αρχής όσο και εκ των οδηγιών που έλαβε αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη θέση.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, «σεβόμενος τη νομιμότητα και την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας, έχω να αναφέρω ότι με βρίσκουν σύμφωνο τα όσα μου εκθέσατε κατά τη συνάντησή μας 15-01-2013 ως Προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι είδηση αποτελεί το αποτέλεσμα του ελέγχου για τους ασκούντες δημόσιο λειτούργημα και όχι ο έλεγχος που όταν δημοσιοποιείται δημιουργεί προβλήματα για τους θεσμούς, τις αξίες, τα πρόσωπα και τη Δημοκρατία μας.
«Από τη στιγμή την οποία ανέλαβα ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, οι οδηγίες μου είναι σαφείς και συγκεκριμένες περί μη δημοσιοποίησης των ελέγχων.
«Όσον αφορά τα ζητήματα των ανωνύμων καταγγελιών (που κυρίως βάσει αυτών ελέγχονται τα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ υποχρεούνται να ελέγξουν τη βασιμότητα αυτών.
«Όσον αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων των δημοσίων λειτουργών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω απαιτήσει από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων», καταλήγει η ανακοίνωση.
kathimerini.gr

Καρδινάλιος Ρισελιέ 1585-1642 Τα συμφέροντά του και η Γαλλία


Καρδινάλιος Ρισελιέ 1585-1642
Φιλίπ ντε Σαμπέν, «Προσωπογραφία του καρδιναλίου Ρισελιέ», 17ος αιώνας
Ο Αρμάν-Ζαν ντυ Πλεσί, δούκας του Ρισελιέ, καταγόταν από οικογένεια μικροευγενών της επαρχίας του Πουατού. Ο πατέρας του, Φρανσουά ντυ Πλεσί, ήταν αρχιδικαστής επί Ερρίκου Γ' αλλά, όταν πέθανε το 1590, άφησε τη χήρα του Συζάν ντε λα Πορτ και τα πέντε ορφανά του - τρεις γιους και δύο θυγατέρες - σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης αλλά και των συνεπειών των θρησκευτικών πολέμων (1562-1598) οι πόροι της οικογένειας Ντυ Πλεσί είχαν περιοριστεί στα έσοδα από την Επισκοπή της Λυσόν, στη Βορειοδυτική Γαλλία κοντά στην πόλη Λα Ροσέλ, την οποία είχε παραχωρήσει στον πατέρα Ντυ Πλεσί ο Ερρίκος Γ' το 1516.
Επίσκοπος από ανάγκη
Για να διατηρηθεί το κληρονομικό δικαίωμα της οικογένειας στα έσοδα της επισκοπής έπρεπε ένας από τους γιους να ακολουθήσει τον ιερατικό κλάδο. Ο πρώτος γιος Ντυ Πλεσί, ο Ανρί, ήταν δικαιωματικά κληρονόμος του φέουδου του Ρισελιέ, ο δεύτερος επέλεξε τον μοναστικό βίο, και έτσι ο κλήρος (κυριολεκτικά) έπεσε στον Αρμάν, ο οποίος, μολονότι θα προτιμούσε τη στρατιωτική καριέρα, δεν δυσαρεστήθηκε, όπως λέγεται, με αυτή την επιλογή της οικογένειάς του καθ' ότι - ευφυής και μελετηρός όπως ήταν - διέβλεψε έναν δρόμο γεμάτο ευκαιρίες.
Ο Ρισελιέ χειροτονήθηκε επίσκοπος της Λυσόν σε ηλικία 22 ετών και αμέσως έδωσε δείγματα της στιβαρής πυγμής του στην επισκοπή του. Υπέρμετρα φιλόδοξος αλλά ταυτόχρονα προικισμένος με ατσάλινη θέληση και ακούραστη εργατικότητα, ο Ρισελιέ παρά την εύθραυστη υγεία του κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της επαρχίας.
Με τη δολοφονία του Ερρίκου Δ' το 1610 οι θρησκευτικές έριδες που εξακολουθούσαν να ταλανίζουν τη Γαλλία οξύνθηκαν. H αντιβασιλεία της Μαρίας των Μεδίκων, μητέρας του ανηλίκου Λουδοβίκου ΙΓ', αποδείχθηκε ανίκανη και διεφθαρμένη και οι διάφοροι ευγενείς και αξιωματούχοι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
H άνοδος αρχίζει
Το 1614 παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία για τον νεαρό επίσκοπο της Λυσόν. Εκπροσωπώντας τον κλήρο του Πουατού στη συνέλευση των Τριών Τάξεων, ο Ρισελιέ ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα. Ευφυής, εύστροφος και καλός ρήτορας, ο Ρισελιέ εντυπωσίασε όχι μόνο τα μέλη της συνέλευσης αλλά και την ίδια τη βασιλομήτορα. Ετσι, λίγους μήνες αργότερα, η Μαρία των Μεδίκων έχρισε τον Ρισελιέ προσωπικό πνευματικό της βασίλισσας Αννας της Αυστριακής, συζύγου του Λουδοβίκου ΙΓ'.
Ωστόσο η ιεροσύνη δεν ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Ρισελιέ. Πολύ σύντομα τα καθήκοντα του πνευματικού αντικαταστάθηκαν με τα καθήκοντα του γραμματέα (υπουργού) του Πολέμου και των Εξωτερικών. Εξι μήνες αργότερα όμως, τον Απρίλιο του 1617, η αντιβασιλεία της Μαρίας των Μεδίκων ανατράπηκε από τον ίδιο τον Λουδοβίκο και ο Ρισελιέ αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Λυσόν. Στη συνέχεια ο βασιλιάς τον εξόρισε στην παπική πόλη της Αβινιόν, όπου ο Ρισελιέ, για να καταπραΰνει την πίκρα του και την οργή του άρχισε να συγγράφει, δραστηριότητα που τη συνέχισε κατά καιρούς ως το τέλος της ζωής του.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Λουδοβίκος ΙΓ', με ανάμεικτα αισθήματα προς τον Ρισελιέ, τον ανακάλεσε στην Αυλή σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με τη μητέρα του. Ο Ρισελιέ άρχισε σιγά σιγά να γίνεται παντοδύναμος. Το 1622 ο βασιλιάς τον πρότεινε για καρδινάλιο και το 1624, με τον διορισμό του ως γραμματέα του Ναυτικού και του Εμπορίου, καθώς και προέδρου του Ανακτοβουλίου, ο Ρισελιέ έγινε ουσιαστικά ο κυβερνήτης της Γαλλίας. Για χάρη του μάλιστα, το 1628, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Αδίστακτος παντοκράτορας
Προσπαθώντας να εξουδετερώσει τις διάφορες συνωμοσίες εναντίον του - ακόμη και η βασιλομήτωρ από προστάτριά του είχε μεταβληθεί σε άσπονδη εχθρά του - ο Ρισελιέ απέδειξε πόσο σκληρός μπορούσε να είναι. Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, αφενός για να ικανοποιήσει τη δική του φιλοδοξία και αφετέρου για να διασφαλίσει την ενότητα της Γαλλίας και την ισχυροποίηση του βασιλικού θεσμού, ο Ρισελιέ έθεσε τρεις στόχους: πρώτον, τη συντριβή των γάλλων καλβινιστών (Ουγενότων) ως πολιτικής δύναμης· δεύτερον, την κατάργηση των προνομίων των ισχυρών ευγενών της επαρχίας που εξασθένιζαν τη βασιλική εξουσία· και τρίτον, τη γιγάντωση του γοήτρου της Γαλλίας με πόλεμο εναντίον των Αψβούργων, και κυρίως του ισπανικού κλάδου τους.
Στα 14 χρόνια της πρωθυπουργίας του ο Ρισελιέ πέτυχε και τους τρεις αυτούς στόχους του, υποχρεώνοντας όμως τον γαλλικό λαό να πληρώσει βαρύ τίμημα. Τους Ουγενότους τους συνέτριψε το 1628 εκστρατεύοντας αυτοπροσώπως εναντίον της πόλης Λα Ροσέλ όπου, με τη βοήθεια του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου A', είχαν οχυρωθεί οι επαναστατημένοι Ουγενότοι. Υστερα, αφού κατέστειλε και διάφορες άλλες μικρότερες εξεγέρσεις τους, ο Ρισελιέ, χωρίς να θίξει τα θρησκευτικά τους δικαιώματα τα οποία τους είχε παραχωρήσει ο Ερρίκος Δ' το 1598 με το Διάταγμα της Νάντης, πρότεινε στον Λουδοβίκο και τον έπεισε να υπογράψει άλλο διάταγμα (28 Ιουνίου 1629) το οποίο στερούσε από τους καλβινιστές της επικράτειάς του τα πολιτικά και τα στρατιωτικά τους δικαιώματα.
Αφού αφόπλισε τους Ουγενότους, ο Ρισελιέ στράφηκε προς τους μεγαλοευγενείς και εξουδετέρωσε όλους εκείνους που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την απόλυτη βασιλική εξουσία. Το 1632, λόγου χάρη, καρατομήθηκε ο Ερρίκος B´ του Μονμορανσί, ο οποίος είχε τολμήσει να εξεγερθεί κατά του θρόνου. Εξουδετερώνοντας τους ισχυρούς ευγενείς και επανδρώνοντας τον μηχανισμό της διοίκησης με ανθρώπους του, ο Ρισελιέ κατόρθωσε να διασφαλίσει την εσωτερική συνοχή της χώρας και να σταθεροποιήσει την απόλυτη εξουσία του βασιλιά.
Το γόητρο και οι θυσίες
Αφού τακτοποίησε - με τον τρόπο του - τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, ο Ρισελιέ καταπιάστηκε με το τρίτο μέρος του σχεδίου του. Παρ' ότι καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Ρισελιέ δεν δίστασε κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο να χρηματοδοτήσει τους σουηδούς προτεστάντες εναντίον των ρωμαιοκαθολικών Αψβούργων, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τον πάπα Ουρβανό H´ να ενταθούν επικίνδυνα. Με την εξωτερική πολιτική του ο Ρισελιέ κατόρθωσε πράγματι να περιορίσει την κυριαρχία των Αψβούργων και να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Ο ίδιος ωστόσο δεν μπόρεσε να δρέψει τους καρπούς των κόπων του. Το όραμά του υλοποιήθηκε μετά τον θάνατό του, με τη Συνθήκη της Βεστφαλίας, το 1648.
Αλλά η προσπάθεια του Ρισελιέ να ανυψώσει το γόητρο της Γαλλίας εμπλέκοντάς την σε πολέμους απέβη εις βάρος του γαλλικού λαού. H φορολογία έγινε δυσβάστακτη και η εξαθλίωση της υπαίθρου οδήγησε στην εξέγερση των Ξυπόλυτων η οποία πατάχθηκε με αφάνταστη αγριότητα. Από την άλλη, ο φτωχός μικροευγενής του Πουατού έγινε βαθύπλουτος, και ως λάτρης των γραμμάτων και των τεχνών ίδρυσε τη Γαλλική Ακαδημία, επεξέτεινε το κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και συνέγραψε διάφορα έργα, θεολογικά και άλλα. Ο Ρισελιέ ήταν επίσης αρκετά καλός ζωγράφος και μουσικός.
Ο Ρισελιέ υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος πολιτικός στην ιστορία της Γαλλίας. Ωστόσο τον μίσησαν οι πάντες. Γλίτωσε από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας, και παρά την κακή υγεία του κατόρθωσε να ζήσει 57 χρόνια. Πέθανε από μόλυνση λόγω σταφυλόκοκκου, αφού όμως είχε προλάβει να υποδείξει στον βασιλιά τον διάδοχό του, τον καρδινάλιο Μαζαρίνο.
KEIMENA: ΙΩΑΝΝΑ ΖΟΥΛΑ