Ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Βιομηχανική κατασκοπεία: Η μεγάλη οικονομική πληγή των επιχειρήσεων




Βαρύ είναι το οικονομικό κόστος της βιομηχανικής κατασκοπείας για τις επιχειρήσεις, καθώς πολύτιμα μυστικά τα υποκλέπτουν οι αντίπαλοι αναπαράγοντας την τεχνολογία. Μάλιστα, για πολλές εταιρείες αυτό μπορεί να σημαίνει και ζημία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ενδεχομένως να έχουν επενδύσει πολλά χρόνια σε ένα προϊόν.
Η κατασκοπεία είναι η πλέον διαδεδομένη πρακτική των κυβερνήσεων για την απόκτηση μυστικών ενός άλλου κράτους και εφαρμόζεται από την προϊστορία του ανθρώπου. Οι αποκαλύψεις δικτύων κατασκόπων και στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό φαινόμενο, ενώ πρόσφατα η Wikileaks έχει δημοσιεύσει μία σειρά απορρήτων εγγράφων που προκαλούν αμηχανία στις κυβερνήσεις.
Όμως δεν είναι μόνο τα κράτη που πέφτουν θύματα κατασκοπείας, αλλά και πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η βιομηχανική κατασκοπεία είναι πιο δραστήρια από ποτέ.
Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι όταν υπάρχει κάτι με αξία, τότε κάποιος άλλος θέλει να μάθει περισσότερα γι' αυτό και βρίσκει έναν τρόπο να πάει να το πάρει. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο οξύ. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της βιομηχανικής κατασκοπείας.
Ζημιογόνες διαρροές
Όπου υπάρχει διαρροή πληροφοριών ή όπου έχει γίνει κλοπή πληροφοριών, πολύ σπάνια φτάνει στο φως της δημοσιότητας καθώς πρέπει να παραμείνει κρυφό.
Πρωταθλητές στη βιομηχανική κατασκοπεία είναι η Κίνα και η Ρωσία, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Οι πληροφορίες είναι στόχος υποκλοπής σε πολλούς τομείς, κυρίως στην υψηλή τεχνολογία, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στις φαρμακευτικές.
Υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών
Μερικές φορές είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει μέσα στην επιχείρηση, για παράδειγμα βάζοντας «κοριούς» σε σημαντικά συμβούλια στρατηγικής, σε διοικητικά συμβούλια, κτλ. προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι μη συγχώνευση ή συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως είναι και το σημείο, όπου ξεπερνάει την ηθική γραμμή.
Οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να προστατευθούν ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε προγράμματα firewall, προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανή επίθεση χάκερ στα λογισμικά τους συστήματα. Την ίδια στιγμή όμως ξοδεύουν ελάχιστα για να προστατεύσουν τις τηλεφωνικές τους γραμμές από πιθανές υποκλοπές.
Συσκευές παρακολούθησης
Οι νέες τεχνολογίες έρχονται επίσης να βοηθήσουν το έργο των ανταγωνιστών, κάνοντας την κατασκοπεία πιο εύκολη και ακόμη πιο φθηνή. Ακόμη και από ένα απλό κατάστημα ηλεκτρονικών μπορεί να βρει ο επίδοξος κατάσκοπος τον εξοπλισμό που χρειάζεται να «παρακολουθήσει» μία εταιρεία και να υποκλέψει πληροφορίες.
Ο πιο απλός τρόπος τηλεφωνικής υποκλοπής γίνεται με μία κάρτα SIM ή μέσω συχνοτήτων GSM. Ο «δράστης» μπορεί να πραγματοποιήσει μία κλήση σε ένα τηλέφωνο που βρίσκεται στην αίθουσα συνεδρίασης και να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Λειτουργεί σαν να είχε ξεχάσει να κλείσει το τηλέφωνο. Η συσκευή παρακολουθήσεις λειτουργεί μονόδρομα
Παρόμοια είναι και η τεχνολογία για την οπτική παρακολούθηση σε ψηφιακή ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν κάθε είδους κατασκοπευτική συσκευή, που μπορεί να κρύψει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου