Ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ρυθμιστής η Ακροδεξιά στη Νορβηγία


Οι νικητές των εκλογών συζητούν με το Προοδευτικό Κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης
The New York Times
Τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το ακροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα ολοκλήρωσε, χωρίς αποτέλεσμα, την Τρίτη η συντηρητική εντολοδόχος πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, ανοίγοντας την προοπτική συμμετοχής του ακροδεξιού σχηματισμού στην κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι το ξενοφοβικό Προοδευτικό Κόμμα διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα της Νορβηγίας προκαλεί ανησυχία, καθώς μέλος του κόμματος υπήρξε και ο «σφαγέας της Ουτόγια», ο Αντερς Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους το 2011.
«Θα εξασφαλίσουμε σημαντική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση», είπε η επικεφαλής των «Προοδευτικών», Σιβ Γένσεν, την Τρίτη. Η Γένσεν εξασφάλισε σημαντικά ποσοστά χάρη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για περιορισμό της μετανάστευσης και καλύτερη αξιοποίηση των εσόδων από τον ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ φέρεται να εποφθαλμιά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.
Η ήττα των Εργατικών οδηγεί την κ. Σόλμπεργκ στην πρωθυπουργία. Η 52χρονη πρώην αρχηγός του Σώματος των Οδηγών θα γίνει έτσι η πρώτη συντηρητική πρωθυπουργός μετά το 1990, ενώ αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη 14η Οκτωβρίου, όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ καταθέσει τον τελευταίο του προϋπολογισμό.
Παρότι η προεκλογική εκστρατεία αφορούσε κυρίως την οικονομία, η υπόθεση Μπρέιβικ δεν εγκατέλειψε το προσκήνιο, ενώ 33 επιζήσαντες από τη σφαγή της Ουτόγια κατέβηκαν ως υποψήφιοι στις εκλογές.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Δευτέρας, αν και προκάλεσε την απορία εξωτερικών παρατηρητών, που επισημαίνουν ότι η Νορβηγία είναι πλούσια χώρα, ήταν αναμενόμενο στην ίδια τη Νορβηγία. «Ο πλούτος μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα για τους πολιτικούς. Κάθε φορά που ο Τύπος κάνει λόγο για ουρές στα νοσοκομεία ή ελλείψεις στον τομέα της περίθαλψης ηλικιωμένων, όλοι φωνάζουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο σε μια τόσο πλούσια χώρα», λέει ο Μπερντ Ορνταλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Οσλο.
Παρά τουςυψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, χάρη στο πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, οι Νορβηγοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τον πόθο τους για αλλαγή. «Η Νορβηγία είναι πολύ πλούσια και η εναλλαγή κυβέρνησης πρέπει να μοιάζει ανεξήγητη για κάποιον ξένο, οκτώ χρόνια είναι όμως πολύς χρόνος για μια κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Φράιτχοφ Γιάκομπσεν, αρθρογράφος της εφημερίδας «VG».
Η 20χρονη Σαρά Αλί, φοιτήτρια και πρόσφυγας από το Ιρακινό Κουρδιστάν, που εγκαταστάσθηκε στη Νορβηγία το 2002, λέει: «Για την άνοδο των Προοδευτικών ευθύνονται τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, που καθυστερούν τις διαδικασίες ιθαγένειας. Ολοι οι μετανάστες συνεισφέρουμε, εργαζόμαστε και πληρώνουμε φόρους».
Παρά τους φόβους, όμως, για σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής από μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Συντηρητικών και ακροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επιρροή των Προοδευτικών σε τέτοιο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ελάχιστη, καθώς όπως τονίζουν, κύριο γνώρισμά τους είναι ο οικονομικός τους φιλελευθερισμός και όχι η ξενοφοβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου